23948sdkhjf

Han blir ensam vd för Matsmart – som lämnar Storbritannien

Matsmart lämnar Storbritannien. I stället ska bolaget satsa allt på Norden och Tyskland. Samtidigt tar Peter Beckius över som ensam vd.

Peter Beckius tar över som ensam vd för Matsmart-Motatos. Bolagets andra vd, Karl Andersson, tar i stället plats i bolagets styrelse. Han kommer även i fortsättningen arbeta med att stötta ledningen.

– Karl och jag har gemensamma värderingar och vårt delade ledarskap har fungerat väldigt bra under de två hektiska år vi har bakom oss. Det gör mig väldigt stolt att kunna säga att vi nu rör oss stadigt mot lönsamhet på gruppnivå, säger Peter Beckius i en kommentar.

Karl Andersson säger att han känner sig trygg med att lämna över ledarskapet till Peter Beckius.

– Vårt bolag växte fram för tio år sedan, från riktiga gräsrotsobservationer kring hur ineffektivt matsystemet är. Att vi sedan har lyckats bygga upp ett internationellt bolag handlar ur mitt perspektiv väldigt mycket om att vi kunnat övertyga fantastiska personer att jobba för vår vision.

Karl Andersson ska framöver representera bolaget i frågor som hur kommersiella lösningar kan användas för att lösa hållbarhetsutmaningar kopplade till förluster och matsvinn.

Samtidigt ger bolaget beskedet att de ska lämna Storbritannien.

– Det är aldrig ett lätt beslut att stänga ner marknader – framförallt är det tufft att släppa duktiga team, säger Peter Beckius och fortsätter:

– Det känns förstås tråkigt mot bakgrund av det fantastiska mottagande vi fått av våra brittiska kunder sedan vi lanserade. Men marknadsläget är radikalt annorlunda idag än för ett par år sedan. Det är extremt svårt, för att inte säga omöjligt, att finansiera långsiktiga tillväxtcase.

Det är mot bakgrund av det som bolaget nu ska satsa på Tyskland och Norden.

– Här finns fortfarande stor outnyttjad potential och på dessa marknader har vi finansiell lönsamhet inom räckhåll.

Matsmart gjorde en förlust på 422 miljoner kronor under 2022. Samtidigt ökade omsättningen till 889 miljoner kronor. Första kvartalet under 2023 var det första med positiva siffror för den svenska marknaden. Omsättningen i Norden uppgick till 605 miljoner kronor medan motsvarande siffror för Tyskland var 267 miljoner. Omsättningen i Storbritannien landade på 18 miljoner.

Artikeln är en del av vårt tema På nytt jobb.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093