23948sdkhjf

Försvarsadvokatens alla argument till varför Icahandlaren är oskyldig

Det finns en lång rad rimliga orsaker till att en av de huvudmisstänkta Ica-handlarna storhandlade i Ica-aktien under den aktuella perioden. Det framhöll mannens försvarsadvokat i rättegången.

Försvarets sakframställanden i rättegången om Icahärvan inleddes av advokat Henrik Olsson Lilja, som företräder den Icahandlare vars familj och företag tjänat mest på den granskade handeln, och som också krävs på mest pengar av staten.

Handlaren, som tidigare hade tunga uppdrag i branschorganisationer och beskrivs som en tung Icaprofil, hade också tidigare suttit i Icahandlarnas förbundsstyrelse i tio år.

– Har man suttit i förbundsstyrelsen i tio år har man utvecklat känselspröten. Det är viktigt för att förstå den misstänktes beslut att handla i aktien, sade advokat Lilja i rätten.

Mannen bestrider samtliga åtalspunkter och hävdar att han inte hade tillgång till insiderinformation. Advokat Lilja sammanfattade mannens motiv till att handla i följande punkter:

· han hade ekonomisk förmåga

· han har handlat i aktien tidigare

· han har läst handelsmönster

· han har ett unikt kontaktnät inom Ica

· han var inte ensam om att handla under perioden

Han lyfte också fram den otroligt starka tron på det egna företaget inom Ica-leden: ”Det är alltid bra att köpa Ica-aktier”.

Han pekade också på det ökade missnöjet bland Ica-handlarna när gapet mellan deras egna vinster och vinsterna för Ica Sverige och Icagruppen växte.

– Det blir dålig stämning i leden när gapet mellan vinsterna blir för stort, sade han.

När sedan Icahandlarnas förbund bytte vd och tillsatte Göran Blomberg, som har ett namn som ”transaktions-vd”, var det ytterligare en signal om att det skulle hända saker med Ica-aktien, framhöll Olsson Lilja.

Han lyfte också fram att den misstänkte handlaren var långt ifrån ensam att handla i Ica-aktien under den aktuella perioden.

Mellan den 13 och 21 september 2021 omsattes 2 268 305 Ica-aktier på Stockholmsbörsen. Av dem stod den misstänktes köp för 101 200 aktier.

– Det är cirka 4,5 procent av de aktier som omsattes under veckan, sade han.

Handlaren hade även tidigare haft stora aktieposter i Ica.

– Nästan samma nivå som det han handlade för, sade advokaten. Det var inget konstigt. Ica-aktien är en bra och trygg investering, som dessutom ger utdelning.

– Det är klart man har träffats och det kan förekomma surr i ledet, men någon insiderinformation har inte delats, sammanfattade advokat Henrik Olsson Lilja.

Artikeln är en del av vårt tema Insiderhärvan.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.188