23948sdkhjf

DVI: Så mycket ökade butikernas försäljning i augusti

Försäljningen i dagligvaruhandeln ökade med 4,6 procent under augusti, jämfört med samma månad i fjol. Försäljningen i butik ökade med 6,6 procent.

På torsdagen publicerades Svensk Dagligvaruhandels dagligvaruindex för augusti månad.

– Prisutvecklingen på livsmedel fortsätter att ligga på en hög nivå, samtidigt som den svenska kronan försvagades med 12 procent mot euron i augusti jämfört med samma period föregående år. Valutan väntas, i kombination med bland annat sommarens väderförhållanden i Sverige och Europa, skapa ytterligare ekonomisk osäkerhet för branschen under hösten, säger Karin Brynell, vd på Svensk Dagligvaruhandel, i en kommentar.

Försäljningen i butik ökade med 6,6 procent jämfört med samma månad i fjol medan e-handelsförsäljningen steg med 1,5 procent. Sett till helåret ligger ökningen av försäljning i butik på 9 procent, jämfört med samma period i fjol. För e-handeln landar motsvarande siffra på -7,2 procent.

– E-handelsandelen uppgick till 3,9 procent, vilket är samma nivå som i augusti förra året och i linje med utvecklingen hittills i år. Näthandelsförsäljning med hemleverans driver utvecklingen och fortsätter att ta en större andel av den totala e-handelsförsäljningen, säger Brynell.

E-handel med hemleverans stod för 2,3 procents andel av försäljningen under månaden. Motsvarande siffror för upphämtning i butik var 1,6 procent.

Månadsutvecklingen för augusti totalt sett, där både försäljningen i butik och online räknas med, landade på 6,4 procent. För helåret, jämfört med samma period i fjol, landade utvecklingen på 8,2 procent.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125