23948sdkhjf

Östersjöströmming och torsk får rött ljus i fiskguiden

WWF:s Fiskguide 2023 bedömer att Östersjöns ekosystem är i obalans och många av havets matfiskar är under hård press.

 Strömmingen i Östersjön får rött ljus på grund av överfiske och krympande bestånd. Även torsken i samma vatten, som blev rödlistad i våras, fortsätter att lysa rött.

– Östersjöns känsliga ekosystem är i allvarlig obalans. Det är nödläge och dags att dra i handbromsen. Stora kommersiella matfiskar i Östersjön som torsk, strömming och skarpsill befinner sig nu på skrämmande låga nivåer. Att få havet och dess invånare på rätt köl igen är avgörande för att få friska marina ekosystem och en hållbar ekonomi, säger WWFs generalsekreterare Gustaf Lind.

Även skarpsillen i Östersjön (som mest går till fiskmjöl) halkar ned från grönt till gult. Undantaget i Östersjön är braxen som nu får grönt sken. 

Nordhavsräkan som är fiskad i Skagerrak, Kattegatt och Norska rännan fortsätter att ha rött ljus. Torsk från Barents hav och Norska havet, som är bottentrålad, går från gult till rött ljus. Ljusare är det för den flyttrålsfångade skarpsillen i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Den går från gult till grönt ljus på grund av minskad fiskedödlighet och större mängd lekmogen fisk.

Den vårlekande sillen i Nordostatlanten, vanlig i våra sillburkar, går från grönt till gult ljus på grund av för hårt fisketryck. 

Guiden omfattar 95 arter varav 23 stycken har grönt ljus. Fem arter finns bara på rött ljus: haj, rocka, ål, argentinsk rödräka och svensk flodkräfta. 

Här han du läsa hela Fiskguiden.

Läs mer om: WWF
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094