De är under 30 år och butikens högsta chef – så hanterar de ansvaret
Läs också om kedjornas strategier för rekryteringen av unga chefer här samt se listan med handlare och butikschefer under 30 år längst ned i den här artikeln.
Max Svanström 25 år och franchisetagare på Coop Vasalund i Solna.
Hur ser du på din första tid som franchisetagare?
– Resan har varit enorm sedan jag började för sex månader sedan. Det är jättekul och jag är som bäst i gång med att skapa nya rutiner för medarbetarna och mig.
Till en ung person som är i begrepp att få sin första butik vill han ge råd:
– Det är tufft att stå ensam med hela ansvaret. Därför är det viktigt att man får rätt förutsättningar och backning från kedjan. Det viktigaste är att man måste själv kolla, dubbelkolla och trippelkolla allt själv och inte förlita sig på andra. Gör en kalkyl flera gånger och tänk igenom allt själv. Det är du som står där med ansvaret.
Max Svanström må vara ung med sina 25 år men han har stor vana vid butik. Hans pappa hade Ica Nära Roslagstull i Stockholm och han har gått i pappans skola från 13 års ålder.
– Jag har stort stöd från pappa som lärt mig allt från marknadsföring till sortiment.
Vad fick dig att söka?
– Jag sökte flera projekt och i dessa osäkra tider får man tänka annorlunda. Det var faktiskt rekryteringsfirman som trodde att jag skulle passa. Jag föll för Coops fina vision, att förnya butikerna, arbetssättet, kundmötet och hur butiken ska drivas och visas upp bättre.
Finns det någon information du hade behövt för att komma i gång ännu bättre?
– Jag har fått väldigt bra stöd från Coop och nu när skolorna dragit i gång hoppas jag att allt lyfter.
Vad är nästa mål?
– Fokus ligger på att få butiken fin så att jag kan driva försäljning. 35-40 miljoner kronor i omsättning vore rimligt inom fem år, säger Max Svanström som berättar att eftersom butiken är en ren närbutik ska han fokusera på ett nytt sortiment, för att få folk att handla hela måltiden. Dessutom satsa på marknadsföring, främst på sociala medier.
Malin Sundvall, butikschef Willys Hemma Lindesberg
Hur ser du på din första tid som butikschef?
– Det har varit väldigt bra. Jag började i slutet av mars i år och är ny inom dagligvaror. Tidigare erfarenhet har jag från en sängbutik. Det jag längtade efter var att leda en större personalgrupp och hantera mer varor. Det lilla jag har kommit i kontakt med matbutik är ett sommarjobb. Jag har fått en särskild butikschefsutbildning och känner inget problem med att vara ung. Jag inger respekt och är inkännande.
Vad fick dig att söka?
– Tidigare jobbade jag i Örebro, men när det blev en tjänst i närheten av mitt föräldrahem 2,5 mil från Lindesberg sökte jag. Jag ville också ha ett högre tempo.
Finns det någon information du hade behövt för att komma i gång ännu bättre?
– Willys rekryterar mycket internt så intron var inte så anpassad för de som kommer utifrån. Men man har en mentor i en annan butikschef, det har alla och det känns tryggt.
Vad är nästa mål?
– Jag vet att det finns mycket att göra. Det går alltid att förbättra, se de yngres förmågor. Jag tänker mig några år här och ser en karriärmöjlighet. Jag har höga ambitioner och är beredd att flytta för rätt tjänst.
Jonathan Nilsson är handlare på Ica Nära Träffen i Bollnäs.
Nu i september har han varit butiksägare i två år. Han var 28 år när han fick butiken och hade då närmast varit butikschef på Ica i Åre i tre år.
Hur ser du på din första tid som handlare?
– Väldigt kul. Det har varit väldigt utvecklande att driva företag där man har ett helhetsperspektiv. Man är aldrig fullärd.
Finns det någon information du hade behövt för att komma i gång ännu bättre?
– Nej faktiskt inte. Ica är van vid överlåtelser av det här slaget och lite stöttning från Ica vid överlåtelsen var det som behövdes.
Vad är nästa mål?
– Tidigare var strävan mot att få en butik ett klart mål. Nu funderar jag inte på nästa steg utan vill satsa helhjärtat på butiken. Det känns rätt och jag vill göra det här riktigt bra.
Tema: Här finns de yngsta cheferna i handeln