23948sdkhjf

Gemensam branschlösning för cirkulärt system för matkassar

Axfoundation driver tillsammans med dagligvarukedjorna ett projekt för att hitta gemensamma branschlösningar för återbrukbara kassar.

I slutet på augusti införde Mathem tjänsten Pantahemma i Stockholmsområdet, ett samarbete med Pantamera. Det innebär att kunden köper en pantpåse i samband med leverans av matkasse, för att panta petflaskor och aluminiumburkar för att returneras vid nästa leverans. 1,5 miljon burkar och flaskor har lämnats in för retur sedan starten.

Tidigare i somras genomförde också Coop ett pilotprojekt, tillsammans med Gordon Circular, med cirkulära kassar. Tanken här är att en matkasse returneras vid ny hemleverans av varor. Dessa kassar i sin tur tvättas och görs redo för nästa leverans.

De båda tjänsterna är en del av projektet Returbar, som handlar om att hitta en gemensam branschlösning för återbrukbara påsar vid hemleveranser. Det omfattar ett pantsystem, ett system för rengöring, samt en gemensam logistiklösning. Projektet drivs av Axfoundation och stiftelsen Chalmers Industriteknik tillsammans med bland andra Axfood, Coop, Ica, Lidl och Mathem.

– Att samarbeta med andra branschaktörer i det här projektet känns oerhört givande och viktigt. Vårt gemensamma mål är att hjälpa kunderna att bidra till ett cirkulärt flöde, samt att inspirera till fler cirkulära modeller där ute som leder till ett minskat klimatavtryck. Det gynnar oss alla i slutänden, säger Laura Zacharias, affärsutvecklare och hållbarhetsansvarig på Mathem.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094