23948sdkhjf

Fredrik Eriksson om Dagligvarugalans jubileumsmeny: ”Blir en aha-upplevelse”

Hög tid att anmäla sig till Dagligvarugalan i Stockholms stadshus den 16 november. Det meriterade teamet som komponerat menyn utlovar en galamiddag på svenska råvaror värdig 15-årsjublieet. 

För femte året i rad har krögaren Fredrik Eriksson och stadshusets köksmästare Gunnar Eriksson tagit fram menyn i samarbete med Från Sverige. Frida Bäcke, som driver Socker Sucker och har utsetts till Konditorerna konditor två år i rad, står för årets dessert.

Fredrik Eriksson, krögare på Långbro värdshus och korad till Årets förebild, förklarar vad det är som gör menyn till en jubileumsmeny.

– När det är jubileum vill man alltid toppa och hummersoppa är alltid en grand klassiker. Den kommer direkt från västkusten. I menyn representeras hela landet. Från västkusten till Värmland med hjort till huvudrätt och vidare till Norrland för de guldgula hjortronen där fantastiska kreatören Frida Bäcke gör en efterrätt värdig jubileet. Vi har verkligen toppat med alla fina råvaror, säger Fredrik Eriksson.

Hur märker gästen att det är något extra?

– Det kommer in en skål garnerad med fina tillbehör. Efter det häller servitören den rykande härliga hummersoppan i skålen. Det blir en aha-upplevelse.

Var finns utmaningen?
– Det finns alltid utmaningar med menyer och varmrätten är den största. Men Gunnar Eriksson är så rutinerad och vi har samråd. Det är ingen chansning.

Det är femte året som Från Sverige samarbetar kring menyn med Fredrik Eriksson och Gunnar Eriksson. 

– Genom Dagligvarugalan vill vi visa vår uppskattning till alla butiksmedarbetare som varje dag gör ett fantastiskt arbete med Från Sverige-märkta varor i butikerna. Vi vill också visa bredden och djupet av de fina svenska råvaror som produceras i Sverige, för att inspirera och sprida kunskap, säger Ulrika Norvell, tillförordnad vd och kvalitetsansvarig på Svenskmärkning AB.

I dag har 226 företag cirka 12 000 produkter godkända för ursprungsmärkningen Från Sverige, där Kött från Sverige och Mjölk från Sverige ingår. Varorna finns i de flesta avdelningar i butiken.

Den som vill vara med på Dagligvarugalans galamiddag och prisceremoni måste anmäla sig senast den 2 november. Boka här.

Meny

Förrätt
Soppa på svensk hummer med
brännvinsostcreme och ljummet lökbröd
Alba de Vetus 2021, Albarino, Galicien, Spanien
Vegetariskt alternativ
Fänkålssoppa med picklade grönsaker,
brännvinsostcreme och örtolja

Varmrätt
Pepparstek på svensk hjortytterfilé
med pepparsås och potatisgratäng,
smaksatt med kantareller
Crozes Hermitage Rouge Les Jalets, Syrah,
Rhone, Frankrike
Vegetariskt alternativ
Svampfylld bakad gulbeta med kantareller,
tryffelemulsion och potatisgratäng

Efterrätt
Hjortrondessert med mousse på svensk färskost
Granello, Toscana, Italien

Alkoholbefriat alternativ från Oddbird

Artikeln är en del av vårt tema Dagligvarugalan.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125