23948sdkhjf

AI-baserad mobilåtervinning på Ica

Med hjälp av AI-drivna pantstationer i Icabutiker ska fler uppmuntras att återvinna och få betalt för sina gamla mobiler.

– Vi kan återanvända telefoner som är både trasiga och defekta. Det är en nyckelkomponent i den cirkulära modellen. Ju fler som säljer vidare sina gamla lurar, desto fler telefoner kan vi förlänga livstiden på och desto bättre blir det för miljön, säger Karin Armgarth, Sverigechef på Swappie.

Målen är ambitiösa.

– Vi hoppas få betala ut 50 miljoner kronor till de svenska återvinnarna varje år. 

Swappie köper och säljer renoverade Iphone och är enligt Financial Times ett av de mest snabbväxande bolagen i Europa. Tillsammans med Ica-butikerna vill man få fart på cirkulariteten i mobilbranschen.

En av pantstationerna står vi entrén till Ica Maxi Lindhagen i Stockholm, en annan vid Maxi Haninge.

 – Vi är mycket glada att kunna erbjuda den här innovativa panttjänsten. Vi hoppas att många vill komma och panta sina gamla Iphones i vår butik, säger Jenny Norlander, utveckling- och hållbarhetschef på Maxi Haninge.

Den AI-drivna värderingen är baserad på mobilens modell, ålder samt inre och yttre faktorer. 

– Tack vare samarbetet med Ica finns nu de pantstationer utplacerade i utvalda närbutiker runt om i landet dit många kommer flera gånger i veckan. Dessutom går det snabbt. Hela processen från analys, värdering och försäljning går på några få minuter, säger Swappies expansionschef Max Hasselblatt.

Swappies pantstationer finns även utplacerade hos Ica Maxi Stenhagen i Uppsala, Ica Maxi Kumla, Ica Maxi Sundsvall, Ica Kvantum Helsingborg och Ica Maxi Malmö.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063