23948sdkhjf

Icas priser ökade mest – igen

Matpriserna ökade med 0,2 procent under november och det var, liksom i oktober, Ica som höjde priserna mest.

Icas priser ökade i genomsnitt med 0,4 procent under månaden, men skillnaden är stor inom kedjan, eftersom butikerna sätter sina egna priser. Maxibutikerna var de som höjde minst, medan övriga Icabutiker höjde något mer, visar Matpriskollens månatliga genomgång av matpriserna.

Skillnaderna i pris mellan olika Icabutiker är upp till 25 procent och även inom samma format är skillnaderna stora.

Axfoods kedjor höjde priserna med 0,2 procent, medan Stora Coop sänkte sina priser med 0,1 procent.

Sett över 12 månader är det dock Stora Coop som höjt priserna mest, 6,4 procent, medan Ica stannar på 5,2 procent och Axfood på 5,0 procent.

– Prisökningstakten sjunker snabbt på årsbasis, men vi ser fortsatt väldigt mycket som blir dyrare och trögheten inom dagligvaruhandeln, med långa ledtider gör att det fortsatt blir dyrare. Svenskarna har fått ökade matkostnader på cirka 65 miljarder på 2 år och vi ser inga tecken på större prissänkningar framöver, kommenterar Matpriskollens vd och grundare Ulf Mazur.

Bland de produktkategorier som ökade mest sticker olja & vinäger ut med en prishöjning på 3,2 procent, beroende på dåliga olivskördar och den svaga svenska kronan. Det gäller också för juicer, fruktdrycker och smoothies.

– Mängden artiklar som prisförändras är fortfarande mycket stor och visar på hur tuff konkurrensen är mellan butikerna, samtidigt som det är mycket prisökningar som måste igenom från producent till konsument, kommenterar Ulf Mazur.

Men alla dagligvaror ökade inte i pris i november. Mest sjönk kaffepriserna, som minskade med 1,4 procent. Lamm, vilt, kaviar och naturgodis hör också till de kategorier som minskae mest i pris.

Även om den nuvarande ökningstakten på dagligvaror håller i sig, kommer årstakten, som i dag ligger på 5,3 procent att minska från mars nästa år, då det första årets inflation slog igenom i siffrorna.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

1.057