23948sdkhjf

Ica-handlarnas Förbund om domarna: ”Väldigt allvarligt och påverkar oss alla“

Blir svårt vara kvar som Ica-handlare om en slutgiltig dom skulle leda till fängelse, menar Göran Blomberg, vd för Ica-handlarnas Förbund, som inte vill förekomma ansvarsnämndens beslut. Han är själv en av nämndens sex ledamöter.

Den 22 mars 2022 slog polisen till med en razzia mot Ica-handlarnas Förbunds huvudkontor i Solna. I dag kulminerade Ica-härvan när Stockholms tingrätt meddelade att 16 av totalt 18 åtalade fälls för insiderbrott. 

Göran Blomberg, vd för Ica-handlarnas Förbund, kommenterar i ett uttalande tingrättens utlåtande där åtta av tio Ica-handlare funnits skyldiga till insiderbrott och tre av dem dömts till fängelse:

– Att åtta handlare dömts för insiderbrott är naturligtvis väldigt allvarligt och påverkar alla oss som jobbar för Ica-varumärket, säger Göran Blomberg, vd för Ica-handlarnas Förbund, som är medlemsorganisation för Sveriges 1 500 Ica-handlare och majoritetsägare i Icagruppen.

Blomberg är dock noga med att påpeka att även om tingsrättens dom är ett viktigt steg så har domen ännu inte vunnit laga kraft.

– Internt kommer Icas ansvarsnämnd nu starta en genomgång av varje individuellt ärende. Jag kan inte förekomma ansvarsnämndens beslut, men i de fall en slutgiltig dom skulle leda till fängelse eller näringsförbud kan det bli svårt att vara kvar som Ica-handlare.

Förbundet konstaterar att Ica har en ansvarsnämnd som i särskilda fall kan meddela erinran, varning eller fråntagande av medlemskap i Ica-handlarnas Förbund. Medlemskap är ett krav för att få äga och driva en Ica-butik så en uteslutning innebär att man i princip blir tvungen att sälja sin butik.

Ansvarsnämnden inrättades 2008 efter den första så kallade köttfärsskandalen. Nämnden består av sex ledamöter, tre från Ica-handlarnas Förbund och tre från Icagruppen. Sedan november 2023 sitter en extern representant, verksam som justitieråd i Högsta domstolen, på ett av Icagruppens mandat för att förstärka nämndens juridiska expertis och kompetens.

Artikeln är en del av vårt tema Insiderhärvan.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093