23948sdkhjf

Då vänder det för handeln – HUI ser ljuset i tunneln

HUI höjer prognosen för 2023 och bedömer att kostnadstrycket lättar i slutet av 2024 och att hjulen sedan börjar snurra snabbare 2025.

Omkostnaderna för hushållen har ökat kraftigt på grund av inflation och räntehöjningar och en svagare köpkraft har varit ett hårt slag mot handeln. Men nu är toppen nådd och i slutet av 2024 kommer kostnadstrycket att lätta. Det konstaterar HUI i årets sista konjunkturrapport.

Trots det rådande läget har detaljhandeln har varit överraskande motståndskraftig under 2023, vilket innebär att HUI höjer prognosen för försäljningen i år från 1 till 3 procent i löpande priser. Det är dagligvaruhandeln som står för hela tillväxten. Men samtidigt har försäljningen i matbutikerna sjunkit räknat i volym.

HUI räknar med att prisökningstakten i dagligvaruhandeln uppgår till 1,5 procent per år under de kommande två åren.

– Under 2024 förväntas konsumtionen nå samma volymer som under 2023. Framåt hösten förväntas hushållens ekonomiska situation successivt förbättras. Hushållens kostnadsökningar har under det senaste året slagit väldigt olika och i stor utsträckning bestämts av storleken på bostadslånen. Under 2025 är bedömningen att stigande inkomster och sjunkande ränteläge ger snabbare snurr på hjulen igen, säger Joakim Wirén, analytiker på HUI Research, i en kommentar.

Under nästa år spår HUI att detaljhandeln kommer att växa med 1 procent i löpande priser, samtidigt som försäljningen blir oförändrad i fasta priser. 

Läs mer om: HUI
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.517