23948sdkhjf

Brist på svenska ägg till julbordet

Det råder äggbrist i Sverige efter salmonellautbrotten.

I november behövde CA Cedergren, Sveriges största äggproducent, avliva alla sina höns på grund av ett flertal salmonellautbrott och verksamheten ligger nu tillfälligt nere tills man är helt säker på att smittan är borta. Det har orsakat en brist på svenska ägg som istället har ersatts med utländska ägg.

Livsmedelsverket avråder dock konsumenter från att äta råa ägg som inte kommer från Sverige eller de nordiska grannländerna, något som ställer till det för det svenska julbordet där ägg står i centrum. Julskinkan ska griljeras med ägg och köttbullarna ska rullas. Är inte maten genomvärmd till rykande het dör inte salmonellan, som vanligtvis dör vid cirka 70 grader.

Men att det är brist på svenska ägg är en ovanlig situation förklarar Marie Lönneskog Hogstadius, verksamhetsledare på branschorganisationen Svenska Ägg i pressmeddelandet.

– Det är en ovanlig situation, svenska konsumenter är vana vid att det bara finns svenska ägg i butikerna. Nu har vi för första gången på länge sett ägg från andra europeiska länder.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.126