23948sdkhjf

Orienta slipper vite efter åtgärder – facket ”fortsatt oroliga”

Matbutiken undkommer vite på 100 000 kronor efter att ha åtgärdat flera brister som Arbetsmiljöverket pekat ut.

I mitten av oktober införde Handels ett skyddsstopp för matbutiken Orienta på Tjärna Ängar i Borlänge. Anledningen till skyddsstoppet var att anställda blivit hotade.

Arbetsgivaren tog i samband med skyddsstoppet kontakt med Arbetsmiljöverket som då beslöt att häva förbudet. Myndigheten fortsatte dock att jobba med ett separat ärende som handlade om att arbetstagarna inte fått tillräcklig kunskap om hur en utrymning kan ske snabbt och säkert, att tillflyktsrum saknades vid fall då utrymning inte är möjlig och att kunskaper i första hjälpen saknats. Arbetsmiljöverket gav arbetsgivaren fram till 18 december att åtgärda bristerna, annars riskerade man ett vite på 100 000 kronor.

Vid en inspektion under måndagen konstaterade Arbetsmiljöverket att Orienta utfört de förändringar som krävts.

”Vår samlade bedömning är att kraven är uppfyllda. Ärendet kan avslutas”, skriver regionchefen Mattias Hedengren i beslutet, rapporterar Handelsnytt.

Daniel Andersson, Handels regionala skyddsombud i Dalarna, tycker att beslutet är bra, men menar att det fortfarande är en farlig arbetsplats.

– Det är bra att vårt arbete har lett fram till att åtgärder, som skulle ha vidtagits för ett bra tag sedan, nu är vidtagna. Men vi är fortsatt oroliga för personalens del och kommer att fortsätta hålla extra koll för att se till att arbetsgivaren tar sitt fulla ansvar för arbetsmiljön, säger han till facktidningen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094