23948sdkhjf

Lantmännen köper Scan: ”Stärker framtiden för svensk animalieproduktion”

Lantmännen köper finska HK Scans svenska verksamhet. 

Förvärvet av HK Scan Sweden AB innefattar varumärkena Scan, Pärsons och Bullens. Affären är värd drygt en miljard kronor. Det framgår av ett pressmeddelande. 

– Avyttringen av den svenska verksamheten kommer att stärka HK Scans balansräkning. Dessutom kommer försäljningen att göra det möjligt för oss att bättre fokusera på vår kvarvarande verksamhet och implementera vår långsiktiga strategi. Vi kommer att fortsätta verka på våra grunder som ett starkt finskt men internationellt aktivt börsbolag. Vår marknadsposition är betydande och vi har starka varumärken. Vårt strategiska mål är att växa till ett mångsidigt livsmedelsföretag, säger Juha Ruohola, vd för HK Scan, i en kommentar. 

Förvärvet är strategiskt viktigt för Lantmännen och för medlemmarna, säger Lantmännens styrelseordförande Per Lindahl, i en kommentar.

– Genom förvärvet säkrar vi ett inhemskt ägarskap av HK Scans svenska verksamhet, och därmed också framtiden för svensk animalieproduktion. Det är viktigt för tillväxten i lantbruket och det stärker den nationella livsmedelsberedskapen.

Transaktionen förväntas avslutas under första halvåret i år och ska godkännas av EU-kommissionen samt svenska myndigheter. 

HK Scan har produktion i Linköping, Kristianstad, Skara och Halmstad samt huvudkontor i Stockholm. 2022 uppgick den svenska verksamhetens nettoomsättning till 736,2 miljoner euro medan EBIT-resultatet uppgick till 15,7 miljoner euro. Antalet anställda uppgår i genomsnitt till 1 800. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078