23948sdkhjf

Rekordmånga konkurser för livsmedelsbutikerna

Trenden med ett ökat antal konkurser avtog inte under det nya årets första månad.

2023 gick till historien som ett år med rekordmånga konkurser. Inte sedan 90-talets finanskris hade nivåerna varit så höga. I november gjorde Fri Köpenskap en granskning av läget för livsmedelsbutikerna som då visade på en ökning av antalet konkurser med 22 procent där små butiker var de som drabbats värst. Antalet konkurser avtog lite under årets sista månader men landade till sist på 127 stycken, vilket var en nioprocentig ökning jämfört med 2022.

I januari i år gick totalt 1 047 aktiebolag, alla branscher inräknade, i konkurs enligt statistik från Creditsafe. Det är den högsta siffran sedan företagets mätningar började 1999.

– Utvecklingen är tyvärr i linje med vår prognos, och det är otroligt dystra siffror. Året inleds med ett nytt konkursrekord och högsta siffran någonsin i våra mätningar. Dessutom vet vi att många företag går på knäna och vi får dagliga rapporter om varsel där man tvingas säga upp personal, så det är utan tvekan väldigt tufft för många, säger Henrik Jacobsson, vd på Creditsafe.

Jämfört med motsvarande månad föregående år, rekordåret 2023, ökade konkurserna i år med 61 procent. 

Tittar man istället enbart på livsmedelsbutikerna är ökningen ännu större, 73 procent. I januari i år gick totalt 19 livsmedelsbutiker i konkurs. Förra året var motsvarande siffra elva och året dessförinnan fem.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125