23948sdkhjf

Livsmedelsverket: Branschen kan lösa saltfrågan själv

Myndighetens rapport visar på att branschen själva kan komma överens om att sänka salt- och sockerhalterna i livsmedel.

För lite mer än tre år sedan fick Livsmedelsverket i uppdrag att hitta fram till en överenskommelse i livsmedelsbranschen, inklusive dagligvaruhandeln, om att sänka salt och socker. Detta för att se hur svenskarnas konsumtion av livsmedel kan bli mer hälsosam.

I slutrapporten menar myndigheten att livsmedelsproducenterna frivilligt vill sänka salt- och sockerhalten. Under flera år har livsmedelsbranschen bedrivit ett frivilligt baserat salt- och sockersänkningsarbete med goda resultat, står det i slutrapporten.

”Frivilliga åtgärder – till skillnad från tvingande åtgärder och lagstiftning – är ett effektivt sätt att förvalta och förstärka företagens inneboende engagemang i folkhälsofrågor. Frivillighet maximerar potentialen för att skapa varaktiga förändringar och minimerar samtidigt risken att försämra konkurrenskraften. Den kraftiga ökningen av andelen sockerfri läsk är ett tydligt exempel”, står det i rapporten.

– Vi (livsmedelsproducenterna) ser det som avgörande att företagens arbete med att sänka salt- och sockerinnehållet i livsmedel sker på frivillig basis. Detta har pågått i många år och fortsätter nu, stärkt av regeringsuppdraget, säger Elisabet Rytter, forsknings- och nutritionsansvarig på Livsmedelsföretagen.

En enkät som myndigheten har gjort visar att majoriteten av företagen är positiva till den frivilliga branschöverenskommelsen. Cirka 80 procent av företagen svarar att de i sitt sortiment har produkter där salt- respektive sockerhalten har sänkts.

Här kan du läsa hela Livsmedelsverkets rapport.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063