23948sdkhjf

DVI: Försäljningen ökade men fortsatt tufft

Försäljningen ökade med 5,1 procent under januari 2024, jämfört med samma period förra året, enligt Svensk Dagligvaruhandels dagligvaruindex.

– Detta är andra månaden i rad som omsättningen rensat för inflation ökar i dagligvaruhandeln. Trots att detta är en positiv tendens kvarstår faktum att många hushåll har en ansträngd ekonomi, vilket innebär fortsatt tuffa tider för butikerna, säger Karin Brynell vd på Svensk Dagligvaruhandel.

KPI för januari uppgick till 3,8 procent. Det gör att den prisjusterade försäljningsutvecklingen i dagligvaruhandeln kan estimeras till 1,3 procent.

Utvecklingen i butik uppgick till 5,0 procent i januari, jämfört med samma månad i fjol. Försäljningen i e-handeln ökade med 8,3 procent, hemleverans med 11,4 procent och upphämtning i butik med 4,3 procent. 

E-handelns andel av den totala försäljningen uppgick i januari till 5,0 procent, en månad som visat på ökad försäljning de tre senaste åren. Det var främst e-handel och hemleverans som drev den positiva utvecklingen för e-handeln.

Kalendereffekten för januari beräknas till 0,2 procent. Den kalenderkorrigerade försäljningsutvecklingen uppgick därmed till 4,9 procent under januari månad. Justerat för både prisökning och kalenderkorrigering estimeras försäljningsutvecklingen under månaden till 1,1 procent.

Läs mer om: DVI
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109