23948sdkhjf

Gränshandelns miljardtapp 2023

Den norska gränshandeln backade med 1,1 miljard norska kronor jämfört med året innan.

Den norska gränshandeln landade på totalt 9,3 miljarder norska kronor i fjol, en siffra som är så gott som samma även konverterat till svenska kronor. Nästan åtta av dessa miljarder spenderades i Sverige, enligt nya siffror från den norska motsvarigheten till SCB, Statistisk Sentralbyrå.

9,3 miljarder norska kronor är en minskning på över en miljard jämfört med föregående år (10,4) och är en bra bit bort från de nivåer som handeln låg på 2019 innan pandemin då det gränshandlades för rekordbeloppet 16 miljarder.

När SSB släppte sin rapport för tredje kvartalet i fjol kopplade man minskningen av gränshandeln till de höga svenska matpriserna.

Totalt gjordes 4,7 miljoner dagsturer över gränsen från Norge, en miljon färre än 2022. I snitt handlades det för 1 981 kronor per tur vilket är en ökning på nästan 150 kronor jämfört med föregående år. 

Vanligaste destinationerna var Strömstad, Nordby och Svinesund som tillsammans stod för 54 procent av den norska gränshandeln. Efter det kom Charlottenberg med 15 procent.

Det överlägset vanligaste som handlades var mat och dagligvaror som stod för 43 procent av handeln (nästan 4 miljarder kronor).

Läsk och mineralvatten stod för 636 miljoner kronor medan choklad och godis roffade åt sig 433 miljoner kronor av handeln.

– Läsk och mineralvatten är populära varor för norrmän i gränshandeln. Det utgjorde 6,8 procent av det som vi gränshandlat. Choklad och godis stod för 4,6 procent, förklarar Guro Henrikssen som är seniorrådgivare på SSB.

Snus och tobak landade strax över miljarden, medan det handlades alkohol för 1,3 miljarder.

SSB:s statistik har tidigare fått kritik av Norges största bank, DNB. När SSB uppgav att gränshandeln under första kvartalet 2023 fallit med 9,1 procent menade DNB att handeln tvärtom ökat kraftigt. SSB har trots kritiken sagt att myndigheten är trygg med att deras nätundersökning ger en bra bild av gränshandeln.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094