23948sdkhjf

Coop Nord passerar 5 miljarder – resultatet fortsätter att minska

Föreningen passerar en milstolpe, men tappar i resultat för tredje året i rad.

Coop Nords nettoomsättning för 2023 uppgick till 5 233 miljoner kronor (4 907) och resultatet uppgick till 47 miljoner kronor (67). Rörelsemarginalen för Coop Nord sjönk under 2023 till 0,6 procent (1,4).

– Året präglades av ökade kostnader för exempelvis hyror, el och energi och ett starkt fokus på rabatterade medlemspriser. Detta i en bransch som rensat för inflationen totalt sett minskade i försäljning. Men vi är fast beslutna om att leva upp till det som är grunden för konsumentkooperationen och vår förening, att skapa långsiktig ekonomisk och hållbar nytta för våra medlemmar, säger Henrik Skyttberg, vd för Coop Nord.

Föreningen har med sina 81 butiker i Västerbotten, Västernorrland och Jämtland haft en stadigt ökad omsättning de senaste tre åren men rörelseresultat har minskat lika stadigt sedan 2021 med 20 miljoner kronor i snitt om året.

Enligt bokslutet fortsätter medlemsantalet att öka. Under 2023 tillkom 16 300 nya, vilket ger totalt 319 500 medlemmar. 

– Vi tror att medlemsökningen kommer av att vi ökat fokus på nyttan av medlemskapet och medlemspriser, men även att våra butiker och medarbetare är välkomnande och att vi har ett sortiment som håller hög kvalitet, säger Coop Nords vd Henrik Skyttberg.

De totala investeringarna under 2023 uppgick till 105,1 miljoner kronor. Det är 9,6 miljoner mindre än 2022.

Ny butik under året är Coop City Skellefteå och upprustning har gjort i Coop Burträsk, Coop Granlo, Coop Köpmanholmen och Coop Ålidhem. Föreningen har förvärvat en fastighet i Hemavan för att etablera en Stora Coop. 

I januari 2024 öppnade Coop Vemdalen och i veckan nyinvigs Coop Kittelfjäll efter upprustning.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.081