23948sdkhjf

Coop gör som Ica – storsatsar på svenskodlade tomater

Även Coop kommer att öka andelen svenskodlade tomater tack vare satsningen i Frövi som görs i samarbete med Svenska Odlarlaget. 

I februari presenterades planerna på en ny tomatanläggning som ska ge 8 000 ton svenska tomater om året. Ica ska ta hand om merparten av tomaterna, men nu hoppar även Coop på tåget.

Magnus Nilsson, vd för Svenska Odlarlaget, berättade redan i början av mars i en intervju med Food Supply att det var fler större projekt på gång.

–Det finns saker på gång men jag låter kedjorna själva sköta den kommunikationen, sa han då.

Den kommunikationen kommer nu från Coop som i ett pressmeddelande meddelar att andelen svenskodlade tomater kommer att öka markant även i Coops butiker tack vare satsningen på en ny växthusodling i Frövi, norr om Örebro. 

– Jag är glad att vi på Coop nu kan erbjuda ännu fler svenska tomater i våra butiker, året runt. Tomater som smakar gott, produceras med hög omtanke på miljön och resurseffektivt, säger Elise Andersson, inköp- & sortimentsansvarig Frukt och grönt på Coop Sverige.

Växthuset i Frövi är utvecklat av det svenska företaget WA3RM som har som ambition att bygga en mängd växthus runt om i Sverige uppvärmda med restvärme från industrin.

Satsningen på fler växthus skapar även utrymme för andra grönsaker på sikt. Svenska Odlarlaget gör för närvarande beräkningar tillsammans med WA3RM på fler svenskodlade produkter, så som paprika, spetspaprika, sallader, jordgubbar samt andra grödor.

Årets första tomater från Frövi beräknas finnas i butik till i mitten av augusti. 

Enligt Coop motsvarar 8 000 tomater en tiondel av svenskarnas tomatkonsumtion. Hur de kommer att fördelas mellan kedjorna och andra kunder vill inte Magnus Nilsson, vd för Svenska Odlarlaget, gå in på.

– Vi vill inte kommentera hur volymfördelningen ser ut mellan våra kunder. Däremot gläds vi över att det finns ett så stort intresse för svenskodlat året runt både hos dvh och foodservice. Ica har bokat majoriteten av odlingen, det är väl egentligen det enda jag vill kommentera då de själv skrivit det i sitt pressmeddelande, säger han till Fri Köpenskap.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.126