23948sdkhjf

Detta hände med Årets matbluffar – nya klagomål inskickade

Namnbyte, gjort om receptet eller har inte brytt sig. Bara två av dem har tagit åt sig av kritiken.

Äkta har gjort en uppföljning av de fem livsmedelsfinalisterna till Årets bluff 2023 för att se om de tagit åt sig av kritiken.

I flera fall har tillverkarna själva ändrat produkten eller lovat att göra det, visar uppföljningen. I de fall där det inte skett någon förändring har Äkta vara skickat in ett klagomål till ansvarig tillsynsmyndighet (kommun eller Livsmedelsverket), för att reda ut eventuella juridiska överträdelser.

Här är finalisterna med Äkta varas kommentarer:

Eldorado Äppelkaka

Produkten har bytt namn till ”Fikabit med äppelfyllning” och mängden äpple har ökat från 0,9 till 3,2 procent.

Ica Hembakat

Ica gick ut och sa att de skulle byta namnet i och med att det inte var hembakat. Detta är inte gjort och  Äkta har skickat in klagomål till livsmedelskontrollen.

Coop Kalvfond

Vinnaren av antipriset skulle ”se över” receptet på produkten, som endast innehåller 0,4 procent kalvköttspulver. I slutet på april meddelade Coop meddelar att de ersätter med ett nytt recept, utan kyckling och med mer kalv.

Latitude 65 Norrsken
Energidrycken Latitude 65 ändrade texten på burken med ”med smak av”, men inte ändrat den ger sken av att den tillverkas i Jörn när den görs i Småland. Klagomål har skickats till livsmedelskontrollen.

Frebaco kvarn, rostad granola

Bolaget har bytt ordet havresirap till havreextrakt, en benämning där det döljer sig 50 procent socker. Klagomål till livsmedelskontrollen har gjorts.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078