23948sdkhjf

De fick Icas entreprenörspris

Icas entreprenörspris, som i år delas ut för sjunde gången, går till resebyrån Bäckman & Berg i Kalmar och Bivaxfabriken i Uppsala

Entreprenörspriset delas ut till företagare som verkar i Icahandlarnas anda, och som genom entreprenörskap påverkar sitt närområde till det bättre. Priset delas ut i två kategorier: Årets lokala hjälte och Årets lokala hjälte junior, som utmärker en entreprenör upp till 25 år.

Årets lokala hjälte går till Anna Bäckman och Tinna Berg med resebyrån Bäckman & Berg i Kalmar. Efter 13 år som anställda kollegor beslutade Anna och Tinna sig för att starta en resebyrå. Knappt hade de slagit upp dörrarna förrän pandemin och det globala reseförbudet trädde i kraft. I dag är företaget både uppskattat och framgångsrikt, med 11 anställda och en omsättning på 100 miljoner kronor,

Årets lokala hjälte junior går till Albin Ljudén och Victor Olsmats med Bivaxfabriken i Uppsala. När de gick sista året på gymnasiet bestämde de sig för att storsatsa på sitt UF-företag, som tillverkade återanvändbara dukar av bivax. Med hjälp av lokalt skördat bivax experimenterade de fram olika typer av dukar, och till slut fann de ett hållbart alternativ till plastfolie. I dag har Bivaxfabriken över 50 000 kunder och omsätter runt 10 miljoner kronor.

– Entreprenörspriset tar avstamp i Ica-idén, föreningen av enskilt driv och samlad kraft – där närheten är storheten och där våra fria handlare samarbetar för att främja lokalt entreprenörskap. Bäckman & Berg har genom lokal samverkan lyckats etablera ett starkt företag mitt under pandemin, medan Bivaxfabriken utmärker sig genom en innovativ produkt och sitt starka hållbarhetsengagemang, säger Nina Jönsson, vd för Icagruppen och juryns ordförande.

Vinstsumman är 100 000 kronor i respektive kategori och vinnarna har utsetts genom en öppen omröstning och av en jury bestående av Nina Jönsson, vd Icagruppen, Tove Jarl, vd Ung företagsamhet, Sara Rosengren, professor i företagsekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm, Shervin Razani, multientreprenör och känd från SVTs Draknästet samt Henrik Andreasson, handlare Ica Maxi Mellbystrand.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062