Vd-intervju: Snabbgross Club-satsning tar andelar av dagligvaruhandeln
Mitt under pandemin öppnade den Axfoodägda grossistleverantören Snabbgross dörrarna även för privata kunder, under skyltningen Snabbgross Club. Syftet var att bredda affären.
När konverteringsarbetet är klart ska drygt hälften av de 30 butikerna ha tillägget Club. Hittills har nio butiker konverterats, och till hösten byter ytterligare två till det nya konceptet.
Snabbgross har över 85 000 registrerade privata kunder och drygt 100 000 företagskunder.
Förra året var ett bra år för Snabbgross då kedjan sprängde ännu en miljardvall. Omsättningen hamnade på 5,3 miljarder kronor.
– Vi är nöjda med året. Vi tog marknadsandelar, och är numera en av de tre stora på den privata foodservicemarknaden, konstaterar Eva Pettersson, vd på Snabbgross sedan 2018.
Tre frågor
Vad har du fokuserat på hittills?
Att vidareutveckla och etablera Snabbgross unika koncept med cash-and-carry-butiker över hela landet som dessutom erbjuder e-handel. De senaste åren har vi även lanserat Snabbgross Club där vi bjuder in privatkunder att handla vårt unika restaurangsortiment.
Vad är viktigast just nu?
Att parera och hantera den osäkerhet som vår omvärld skapar. Att fortsatt ha örat mot rälsen och anpassa verksamheten utifrån kunderna behov.
Vad händer om fem år?
Snabbgross koncept kommer fortsatt stå starkt och har vuxit och nått ut till ännu fler kunder.
Jag möter henne i entrén i butiken på Gärdet i Stockholm. En butik som konverterades till Club förra året. Det är tidig eftermiddag när hon börjar vårt möte med att ta mig på en rundvandring. Det råder ett lugn bland hyllorna. Hon förklarar att restaurang- och företagskunderna är där främst på morgonen fram till lunch, medan privatkunderna kommer sen eftermiddag och kväll.
– Vi är ju en restauranggrossist och det är det som är grundaffären. Men sedan bjuder vi in privatpersoner att ta del av det här unika sortimentet, säger hon.
På butikshyllorna och golvytorna är det förpackningar i olika storlekar. Främst stora, och här och där lite mindre varukollin.
– I Snabbgross Club erbjuder vi privatpersoner att köpa stora förpackningar och till små priser. Vi utgår ifrån restaurangsortimentet, sedan får privatpersoner ta del av de här unika sortimentet. Samtidigt vill vi inom vissa segment kunna erbjuda ytterligare artiklar som är mer anpassade till privatkundernas kylskåp och skafferi. En möjlighet kan till exempel vara kunna köpa tre kilo kött i stället för fem. Men det sortiment som vi erbjuder måste rimma med vår affärsidé, säger hon.
Hur stor del av varuförpackningarna riktar sig till privatkunder?
– Vi har 12 000 artiklar i sortimentet, både stora och små förpackningar. Vi har i Club endast behövt addera ungefär 100 artiklar som vänder sig direkt mot privatkunder. Vi erbjuder ett annat alternativ med våra stora förpackningar jämfört med övrig dagligvaruhandel. Privatkunden åker och storhandlar hos oss emellanåt, men vi kommer aldrig att bli en ny Willys eller en Hemköp, förklarar hon.
Tar ni andelar från dagligvaruhandeln?
– Absolut, det tror jag. Det finns ett utrymme för oss på marknaden, med ett antal stora hushåll som mår bra av att kunna handla hos oss.
I första hand riktar sig Snabbgross mot restaurang- och hotellbranschen. Men det har varit tufft för den branschen under och efter pandemin, där många företag har gått i konkurs. Att öppna dörrarna för privatkunder har inget med att försöka täcka upp det bortfallet, menar hon.
– Det var inte huvudsyftet. Vi började fundera på Club redan 2019, och det är ett sätt att kunna bredda vår affär. Sedan när det är sämre tider är det bra att ha ett ytterligare ett kundben att stå på.
Märker ni av något tapp från restaurangbranschen?
– Jag kan inte säga några siffror eftersom vi inte släppt vår kvartalsrapport än. Men om man tittar på den externa Delfi-datan, baserad på grossistförsäljningen, så kan man se att det inte är samma ökningstal fram till och med mars i år. Så det är inte samma tillväxt på marknaden som det har varit tidigare. Det var något vi såg redan i slutet på 2023, att det blev en avmattning. Så det märks såklart.
Vilken Snabbgross Club går bäst?
– De säljer lite olika. Men en butik som gått väldigt bra, ända från start, är Skövde. Vi trodde kanske inte att vi skulle vara så starka på mindre orter. En bidragande orsak i Skövde är givetvis att butiken ligger i ett bra handelsområde med goda grannar.
För fyra år sedan lanserade Snabbgross även ett eget emv, Gastrino. I dag finns cirka 100 emv-varor uppblandat i de flesta kategorier.
– Utöver Gastrino, som är vårt emv som riktas till restaurang och storkök, har vi även en del emv som Garant och Eldorado. Emv står för ungefär 12 procent av vår totala omsättning.
I vad ligger utmaningarna 2024?
– Den stora utmaningen är vår omvärld där konjunktur, krig och klimatförändringar påverkar utbud och prisbild. Det gäller hela tiden att parera och förstå vad kunden efterfrågar, hitta alternativ och prisbilder som funkar. Jag tror att 2024 fortsatt kommer handla mycket om varuförsörjning, avslutar Eva Pettersson.
Eva Pettersson
Titel: Vd Snabbgross.
Bakgrund: Olika befattningar inom Axfood sedan 2004, innan dess konsult Accenture i tolv år.
Utbildning: Civilekonom.
Familj: Man och tre vuxna döttrar, två jaktlabradorer.
Fritidsintressen: Alla aktiviteter där jag kan umgås med familj och vänner.
Förebild eller mentor: Finns många.
Bästa beslut: Att börja på Axfood.
Artikeln är en del av vårt tema Chefsintervjun.