23948sdkhjf

Coop Mitt fördubblade förlusten – storaffären tynger fortfarande

Coop Mitt köpte 2022 31 butiker i kooperationens stora strukturaffär. Affären tynger fortfarande jätteföreningens resultat. – Att en jätteaffär som denna skulle generera vinst år ett är att hoppas på för mycket, skriver föreningens vd Magnus Wåhlander i årsrapporten.

– Däremot är det en fantastisk trampolin för framtiden som vi är mycket nöjda med att ha kunnat genomföra. 2023, de stora utmaningarna till trots, blev inte ett år i avvaktan, tvärtom har vi arbetat intensivt med att konsolidera, utveckla och bygga ett starkt Coop Mitt för framtiden, fortsätter han.

Coop Mitt driver 92 butiker i Dalarna, Gästrikland, Hälsingland, Närke, Uppland och Västmanland, varav 10 Stora Coop, 71 Coop och 11 Xtra.

Föreningens omsättning ökade något till 4 927 miljoner kronor från 4 830 miljoner 2022.

– Vi tappade, liksom hela branschen, i faktiska sålda varor. Det pressade lönsamheten och påverkade vårt rörelseresultat negativt, skriver Magnus Wåhlander.

Rörelseförlusten ökade till 111 miljoner kronor (-62) och förlusten på sista raden till 114 miljoner kronor (-54).

Under året avvecklades Stora Coop i Söderhamn, vilket medförde strukturkostnader. På den positiva sidan flyttade föreningen och nyinvigde moderna butiker i Lima, Dalarna och Oxbacken, Västerås. Man invigde också en ny saluhall i Punktgallerian i Västerås. Coop Idre nyinvigdes efter renovering och Coop Östhammar växlades upp till Stora Coop.

Coop Fjällbacken i Gävle konverterades till Xtra.

Föreningens marknadsandel landade på 21 procent i sitt område. Antalet medlemmar ökade från 429 155 till 437 916.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063