23948sdkhjf

13 års fängelse för utpressningsattacken som stängde Coops butiker

Hackaren, som är känd som Rabotnik, har medgett inblandning i den stora ransomeware-attacken som stängde Coops butiker sommaren 2021.

En 24-årig man från Ukraina har dömts till 13 års fängelse för sin inblandning i den massiva utpressningsattacken sommaren 2021 som bland annat stängde en stor majoritet av Coops 800 butiker. Mannen ska också betala 16 miljoner dollar, motsvarande 173 miljoner svenska kronor, i skadestånd, enligt den amerikanska domen, rapporterar CNN

Enligt ett pressmeddelande från det amerikanska justitiedepartementet har Yaroslav Vasinskyi, med kopplingar till den ryska hackergruppen Revil, varit med och utfört 2 500 så kallade ransomware-attacker där över 700 miljoner dollar, motsvarande 7,5 miljarder svenska kronor, utkrävts i olika utpressningsförsök.

Vasinskyi, även känd som Rabotnik, greps i Polen för två år sedan och utlämnades sedan till USA. Enligt justitedepartementets pressmeddelande har han tidigare erkänt sig skyldig till konspiration för att begå bedrägeri och relaterad aktivitet kopplad till datorer, skada på skyddade datorer och för att ha konspirerat för att begå penningtvätt.

Den uppmärksammade hackerattacken sommaren 2021 var riktad mot det amerikanska mjukvaruföretaget Kaseya, vars verktyg används för fjärrstyrning och drift av klienter och servrar inom detaljhandeln, och drabbade upp till 1 500 företag i ett flertal länder, inklusive Coops leverantör av kassasystem, Visma Esscom.

Även Rebellerna-butiker, SJ, bensinmackskedjan St1 och Ica-ägda Apoteket Hjärtat drabbades på olika sätt av attacken.

Dagarna före julen 2023 drabbades Coop återigen av en ransomware-attack, då riktad mot Coop Värmland. Bland annat läcktes uppgifter om hundratusentals medlemmar.  

Coop Sveriges it-direktör Lennart Byström berättade nyligen i en intervju med Fri Köpenskap hur Coop jobbar för att skydda verksamheten efter cyberangreppen. Intervjun finns här

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141