23948sdkhjf

Tidigare handlare blir butikschef – ”En ny situation”

Joachim Vilhelmsson blir ny butikschef på Hemköp Helsingborg Söder.

Efter runt sju år som handlare på skärgårdsbutiken Hemköp Hönö utanför Göteborg valde Joachim Vilhelmsson att sälja butiken och flytta hem igen. Men han har aktivt valt att inte bli egenföretagare igen. Utan istället är han sedan i måndags ny butikschef på Hemköp Helsingborg Söder. 

– Det känns jätteroligt. En ny situation för en senior handlare att hamna i, säger han.

Men hittills har arbetet inte visat sig vara särskilt annorlunda från det han är van vid. Innan han var handlare på hemköp hade han många år som Ica-handlare i ryggen.

– Det är för tidigt att säga vad skillnaderna är. Men det är ändå samma fokus, att driva butik. Det är samma målsättningar med att skapa tillväxt, lönsamhet och en bra sammanhållning i personalgruppen. De viktiga sakerna är samma.

Anledningen till att han och hans fru valde att flytta hem var på grund av att hans svärföräldrar blev sjuka. När han sedan skulle hitta en ny sysselsättning upplevde han inte att det var rätt tillfälle för att börja om med något eget.

– Vi tog ett beslut att flytta söderut för mina svärföräldrars skull. Och vi har varit inställda på att sätta igång med något annat nu när vi kommit hem. Jag är 60 år och tyckte inte det var läge, varken i ålder eller konjunktur, för att driva en mindre butik. Det är stentufft just nu och det är många som har det jobbigt. Så det passar bättre med en kedja, säger Joachim Vilhelmsson.

Det är inte bara att större butiker och lågpriskedjorna lockar allt fler kunder, utan Joachim Vilhelmsson ser fler faktorer som gör det tufft att ha en egen mindre butik just nu. 

– Det är många som vill vara med och äta av den här livsmedelskakan. Man brukar bara räkna upp de vanliga aktörerna som konkurrenter, men det finns grå handel, restauranger som säljer färdigmat och allt möjligt. Nuförtiden är det många om budet och därför kan det bli tufft för en mindre butik. Sedan så har du inflationen och priserna att stapla på det.

Men kring framtiden för den nya butiken i Helsingborg är Joachim Vilhelmsson lite mer optimistisk, även om det finns specifika utmaningar att ta tag i där också. 

– Jag har inte gjort exakt det här innan så det blir att lära mig allt eftersom. Här har vi en centrumbutik mitt i stan där det mer handlar om att synas och höras, vilket inte är helt lätt i ett centrum. Vi har också en butik som skulle klara av en bättre omsättning än vad vi har i dag, även om det ser bra ut på många håll, säger han.

Men vid sidan av utmaningarna finns det också en del möjligheter som presenterar sig.

– Om en månad flyttar Systembolaget in som närmaste granne. Det tror jag kommer att sätta spår i försäljningen någonstans. Och framöver kommer vi att öppna våra manuella avdelningar, som stängdes under pandemin, igen. Det kommer att hända en del så det känns väldigt kul.

Artikeln är en del av vårt tema På nytt jobb.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.067