23948sdkhjf

KfS och CBS går samman – byter namn till Coop Östra

Sammanslagningen av Konsumentföreningen Stockholm (KfS) och bolaget Coop Butiker & Stormarknader ska skapa synergier. Vd för den nya jätteföreningen Coop Östra blir Meta Persdotter.

– Att vi nu samlas under samma namn är ett styrkebesked och en lika efterlängtad som naturlig evolution av verksamheten. Det ger oss kraft att strategiskt och operativt stärka vår lokala konkurrenskraft, addera medlemsvärde och fortsätta arbetet med att bygga Sveriges bästa matkedja med fokus på matglädje, kundmöte och inspiration. Jag är stolt, glad och ödmjuk över förtroendet och möjligheten att få leda verksamheten vidare, säger Meta Persdotter, vd på Coop Butiker & Stormarknader.

För nio år sedan förvärvade Konsumentföreningen Stockholm (KfS) en tredjedel av då KF-ägda CBS och 2022 de resterande två tredjedelarna. CBS har ansvarat för försäljning och drift av koncernens nära 200 butiker.

KfS-koncernens färska årsredovisning visar på ett minusresultat på hela 200,6 miljoner för 2023.

Enligt pressmeddelandet ska sammanslagningen och namnändringen stärka medlemsnyttan och dra nytta av synergier mellan bolagen i en gemensam organisation.

Styrelseordförande för Coop Östra blir Kerstin Wallentin (tidigare styrelseordförande för KfS) och vd blir Meta Persdotter (tidigare vd för CBS). Lars Ericsson, tidigare vd för KfS och styrelseordförande för CBS, fortsätter i Coop Östra som senior rådgivare från 2025. 

Sammanslagningen träder i kraft den 1 januari 2025, medan namnändringen av Konsumentföreningen Stockholm till Föreningen Coop Östra sker snarast möjligt.

– Allt sedan slutförvärvet av CBS i början av 2022 har målet varit att KfS och CBS ska samverka i större utsträckning mellan medlems- och butiksverksamheten. Därför är det nu naturligt att arbeta under ett och samma namn och i en gemensam organisation. Detta kommer att leda till ökad tydlighet, effektivare drift, enklare samarbete och bättre fokus till förmån för såväl medlemmar och medarbetare som samarbetspartners och omvärld, säger Lars Ericsson, vd på Konsumentföreningen Stockholm.

Läs Fri Köpenskaps stora intervju med Meta Persdotter om hennes planer att skapa Sveriges bästa matkedja här

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063