23948sdkhjf

Kapaciteten ökar med Svenska Retursystems nya anläggning

Under ett år tvättar och kontrollerar Svenska Retursystem cirka 174 miljoner lådor och 10 miljoner pallar per år i sina logistikanläggningar. Nu blir det snart ännu fler, efter att man i slutet av maj invigt sin senaste anläggning i Vaggeryd.

Sedan tidigare har man anläggningar i Örebro, Västerås, Mölnlycke och Helsingborg, men etableringen i Jönköpingstrakten är helt ny.

– När det nu var dags för en ny etablering så tittade vi på lite olika regioner i Sverige, utifrån olika förutsättningar. Vi landade då i att Jönköpingstrakten var mycket lämplig och inte minst har vi fått en mycket bra kontakt med, och stöd från Vaggeryds kommun. Det i sin tur ledde till bra kontakter med entreprenörer, fastighetsägare med flera och allt som allt landade vi i beslutet att etablera den senaste anläggningen i Vaggeryd, säger Anders Jaresjö, chief operations officer på Svenska Retursystem.

I och med etableringen så ökar den totala kapaciteten att hantera lastbärare för Svenska Retursystem, som ägs av Dagligvaruleverantörerna och Svensk Dagligvaruhandel.

– Vi får nu en annan möjlighet att se över vilka rutter vi har och just ruttplanering är en av anledningarna till att Vaggeryd blev det slutliga valet. Det ligger ju väldigt bra till som en logistisk knutpunkt invid E4:an och där finns ju redan många exempel på logistikverksamhet, säger platschefen Daniel Jakobsson och fortsätter:

– Det finns många livsmedelsproducenter och liknande i den sydöstra delen av landet och med Vaggerydsanläggningen kan vi nu minska transporterna och på ett bättre sätt balansera flöden, volymer och lagerhållning.

En följd av den nya etableringen är att man senare i år kommer att stänga sin anläggning i Örebro.

– Den börjar uppnå sin tekniska livslängd i mångt och mycket, samtidigt som lokalerna där inte riktigt är anpassade för att kunna driva verksamheten optimalt. Med den nya kapaciteten i Vaggeryd så har vi landat i beslutet att avveckla, säger Anders Jaresjö.

Rent allmänt så ser Svenska Retursystem bra tillväxtmöjligheter framåt.

– Vi har en bra tillströmning av nya kunder som inser att våra returemballage är en bra och hållbar lösning. Samtidigt så växer vi också med befintliga kunder som ökar sin omsättning. En av grunderna till etableringen av den nya anläggningen är just att vi ska ha muskler nog att ta oss an den framtida tillväxten, konstaterar Anders Jaresjö och Daniel Jakobsson.

– Vi har vuxit stadigt i 20 års tid, bland annat som en följd av att många av våra kunder vuxit kraftigt. Antalet lastbärare i omlopp har ökat påtagligt, drivet både av livsmedelsaktörer som vill att producenterna ska använda systemet och producenter som ser fördelar med att gå över till returemballage.

Sammanfattningsvis, vad kommer den nya anläggningen att innebära för Svenska Retursystem?

– Den kommer ju att ge oss tillväxtmöjligheter i form av ökad kapacitet. Men det är också så att den är byggd utifrån vår samlade erfarenhet från våra övriga anläggningar och därmed kommer vi att arbeta mycket effektivare än vad vi kunnat tidigare. Därmed blir vi en mer robust leverantör till våra kunder, avslutar Anders Jaresjö och Daniel Jakobsson.

Om anläggningen:

  • Anläggningen har en kapacitet att tvätta motsvarande 70 miljoner lådor och 4 miljoner pallar per år. Den energieffektiva byggnaden värms upp av återvunnen värme från tvättprocessen.
  • Vaggeryd är en viktig logistisk knutpunkt. Placeringen innebär färre och kortare transporter, vilket leder till minskad klimatpåverkan för hela branschen.
  • Anläggningen är försedd med ett av landets största solcellstak som beräknas producera 3,7 GWh. Elproduktionen används i driften av den egna verksamheten, men på sikt finns potential att kunna erbjuda laddning för ellastbilar och produktion av vätgas.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.081