23948sdkhjf

Icahandlaren går före: Återinför komposterbara påsar innan skatten slopas

Den så kallade ”plastpåseskatten” drabbade inte bara plastpåsar när den infördes.

Skatten på fyra kronor per påse infördes också på nedbrytningsbara påsar, vilket i ett slag gjorde att hela marknaden för dessa försvann. 1 november tas som bekant skatten bort, men handlaren Filip Cronberg, som driver Ica Kvantum i Klippan, återinför komposterbara kassar redan nu.
– Både kunderna och vi har saknat dem, och nu tar vi in dem i sortimentet igen. Även om det blir några månader som de belastas av skatten, säger Cronberg i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Vi slutade helt med vanliga plastkassar för flera år sedan och gick över till komposterbara bärkassar från Helsingborgsföretaget Gaia. Men när plastpåseskatten infördes och belastade även komposterbara kassar gick vi helt över till papperskassar.

– Våra kassar tog bort minst 20 miljoner plastkassar per år från den svenska marknaden och vi tog över helt från plasten hos många handlare, säger Peter Stenström, vd för Gaia Biomaterials.


– Men när plastpåseskatten kom så lade vi i stort sett ned hela tillverkningen. Det är skönt att lagstiftarna nu tagit sitt förnuft tillfånga. Och ännu roligare att Filip och Ica Kvantum i Klippan går före!

Om de komposterbara kassarna:

Kassarna görs i Gaia Biomaterials egenutvecklade material Biodolomer som har krita som bas. Materialet används för en mängd olika produkter som ersättning för plast och är certifierat komposterbart både i EU och i USA. Materialet ger inga mikroplaster och om det förbränns så ger de upphov till uppemot 80 % mindre CO2 än konventionell plast.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.047