23948sdkhjf

Axfood köper resten av City Gross för 2 miljarder

Om affären godkänns blir Axfood ensam ägare av City Gross från den 1 september. Köpeskillingen uppgår till 2 miljarder kronor.

Axfood förvärvar en andel motsvarande 90,1 procent av aktierna i City Gross Sverige AB från Bergendahl Food Holding. Det innebär att Axfood ökar ägandet i City Gross från nuvarande 9,9 procent till 100 procent.

Den 1 oktober 2021 slutförde Axfood, genom Dagab, förvärvet av partihandelsverksamheten Bergendahl Food AB och ingick samtidigt ett partnerskap med City Gross. Sedan dess har Axfood genom sin minoritetsandel haft gemensam kontroll över City Gross och genom samarbetsavtalet är City Gross redan fullt ut integrerad i Axfoods it-miljö och sortiment.

Axfood har sedan affären 2021 haft en option att förvärva upp till 30 procent av City Gross, men blir i och med affären ensam ägare till hela verksamheten.

City Gross har 42 butiker och 2 800 medarbetare i södra och mellersta Sverige. Kedjan omsatte 9,1 miljarder kronor under den senaste tolvmånadersperioden till och med april 2024.

– Vi är väldigt glada över att ha nått den här överenskommelsen med Bergendahls och välkomnar alla City Gross medarbetare till Axfoodfamiljen. Vi tror mycket på City Gross och som ägare kommer vi att investera i att utveckla konceptet och effektivisera driften, säger Klas Balkow, vd och koncernchef för Axfood.

City Gross har efter lång tid av stabil lönsam utveckling haft en något sämre utveckling under den senaste perioden av hög inflation. Verksamheten har även genomgått stora interna förändringar den senaste tiden, såsom omläggning av sortimentet, ny IT-infrastruktur och logistik.

– För detaljhandeln har pandemin och inflationskrisen inneburit betydande utmaningar. Samtidigt står branschen inför stora investeringar de kommande åren. City Gross får nu en ägare som kan ge kedjan de bästa förutsättningarna att fortsätta utvecklas och växa, samtidigt som vi genom affären frigör kapital till våra övriga koncept inom handel och till andra investeringar, säger Lars Ljungälv, koncernchef och vd för Bergendahl & Son AB, i en kommentar.

Med Axfoods som ensam ägare är tanken att skapa förutsättningar för att vidareutveckla och stärka City Gross koncept och implementera effektiv drift genom hela kedjan. På det sättet ska City Gross konkurrenskraft stärkas gentemot de stora aktörerna inom stormarknadssegmentet, det vill säga Icas Maxi-format och kooperationens Stora Coop-butiker.

– Vi ser fram emot att tillsammans arbeta för att stärka kedjans position och tydligare utmana de stora aktörerna inom det växande stormarknadssegmentet, där Axfood idag endast är närvarande genom minoritetsposten i City Gross, säger Klas Balkow.

Även Spiros Mylonopoulos, ordförande i Bergendahl & Son AB, menar att det är en bra affär för alla parter.

– Axfood blir en utmärkt ägare till City Gross, med värderingar som påminner om våra. Affären bidrar även till att bredda vår bas genom att möjliggöra nya investeringar, helt i linje med det strategiska beslutet 2021 att sälja partihandelsverksamheten till Axfood, säger Spiros Mylonopoulos.

City Gross kommer att redovisas som ett eget segment i Axfoods finansiella rapportering. Förvärvet förväntas bidra positivt till Axfoods resultat per aktie senast 2026. 

Parterna är överens om att tillträde ska ske tidigast den 1 september 2024. Först måste dock affären godkännas av Konkurrensverket och EU-kommissionen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.112