Kobristen fortsätter ge tomma nötköttshyllor
Under hela våren har kunderna ofta fått vända på klacken när de söker efter nötfärs i matbutikerna – ett tydligt tecken på den pågående krisen.
– Vi har under hela våren märkt av det såtillvida att det inte har funnits tillräckligt med nötfärs ute i våra butiker, till viss del också entrecote. Det kanske blir lite bätre under sommaren när vi äter griskött, men till hösten kommer vi ha samma läge igen, säger Majsan Pense, inköps- och sortimentansvarig på Coop, till TV4.
Dagens köttbrist har sin bakgrund i sommaren 2018, när rekordtorkan slog till och kor tvingades slaktas på grund av foderbrist. Sen kom pandemin och Ukrainakriget, vilket ledde till högre elpriser och dyrare gödsel.
Nu går många bönder i pension – eller kämpar med ekonomin.
– Jag pratar med kollegor som slutar av de här anledningarna. De tjänar inte pengar på det här och kan inte betala lön. De har ingen yngre bonde som kan ta över, då slutar de i stället, säger bonden Tomas Olsson.
Nya Wermlands-Tidningen pekar också på att köttbristen gör att möjligheten till självförsörjning i händelse av krig minskar.
– Vi har leveranser varje dag men vi får inte riktigt allt vi beställer, säger handlare Peter Kullberg på Ica Välsviken i Karlstad.
– Nu senast var det större förpackningar av nötfärs som inte fanns.
Karolina Nilsson, kommunikationschef på Coop Värmland, säger ungefär detsamma:
– Det är en utmaning vi haft hela året. Vi har nötkött i butikerna men det är inte alltid vi får den mängd vi vill ha.