23948sdkhjf

Tror på kvalitet

Den svenska livsmedelsindustrins satsning på allt större centralisering och därmed större produktionsenheter är olycklig. Satsning bör göras på kvalitet istället för på volym.

Det hävdar Alf Eriksson, socialdemokratisk ledamot i riksdagens jordbruksutskott, Kjell Andersson, ordförande i Livs fackklubb på Swedish Meat i Varberg och Helena Törnberg vice ordförande för SIF på samma arbetsplats. I ett gemensamt debattinlägg i Dagens Industri skriver de tre att Sverige har missat de goda exportmöjligheterna som medlemskapet i EU ger.Men att slåss med priset är omöjligt. Geografiska förhållanden och krav på djurens miljö gör det omöjligt. Istället är det kvalitet som ska sälja den svenska maten. Slakteriet i Varberg är ett exempel på en anläggning som lyckats väl på den europeiska marknaden genom att anpassa en del av sin produktion till speciella krav från brittiska butikskedjor .- Denna produktion vill koncernledningen lägga ned med hänvisning till för hög produktionskapacitet, heter det i artikeln.- Vi ser en stark ökning av efterfrågan på ekologiskt producerad mat. Då måste vi också ha en förädling som lever upp till kraven. Det sker bäst i medelstora och flexibla anläggningar. Det har producenterna förstått, nu ligger bollen hos industrin.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063