23948sdkhjf

Nedgång för torsk med 50 procent

Försäljningen av torsk har minskat med uppemot 50 procent efter den senaste tidens larmrapporter. Kunderna ratar framför allt de små torskfiléerna, vilket fått priset att sjunka drastiskt.

I den fiskguide som Världsnaturfonden, WWF, lanserat uppmanas konsumenterna att bojkotta torsk. Framför allt torsk från östra Östersjön och Nordsjön samt småfisk.

De stora dagligvarukedjorna har varit snabba att skärpa kraven i sina fiskdiskar. Hemköp har till exempel infört totalt säljstopp för torsk från Östersjön.

– Vi vill ha vår fiskfauna kvar. Därför har vi tagit beslutet, säger Clas Gezelius, kategoriansvarig för fisk på Hemköpskedjan.

En rundringning till olika grossister visar att Nordsjöfisk i Smögen har minskat sin försäljning av torskfilé med upp till 50 procent. Hos Allt i Fisk i Göteborg har försäljningen av torskfilé sjunkit med 30-40 procent, enligt säljaren Magnus Hobell.

– Kunderna efterfrågar torsk som inte fångats i Östersjön och torsk skuren ur fisk som är över 50 centimeter, säger Magnus Hobell.

Den minskade efterfrågan på små torskfiléer har lett till ett prisras.

– Ingen vill ha torskfiléer som ligger på gränsen.

Han märker även att handlarna efterfrågar annan slags fisk.


Detta är ett sammandrag ur en artikel i veckans pappersutgåva av Fri Köpenskap.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063