23948sdkhjf

Försäkringschock för närlivsbutiker

Dick Malmlund, säkerhetschef på Svensk handel, varnar för att närlivsbutiker riskerar att drabbas av kraftigt höjda försäkringspremier.

Orsaken är ökningen av rån och annan brottslighet som medför stigande kostnader för försäkringsbolagen.

Helena Dyrssen, informationschef på försäkrinsbolaget If, säger att man i något enskilt fall har vägrat närlivsbutiker att teckna försäkringar.

– Både närlivsbutiker och tobaksbutiker är en extra skadeutsatt grupp. Vi gör en noggrann prövning i varje enskilt fall som för vissa har lett till kraftiga premiehöjningar medan andra har fått nej.

Men det är inte enbart rånrisken och risken för inbrott som styr försäkringsbolagens bedömning.

– Vi väger samman alla faktorer innan vi tecknar en försäkring. Då har det bland annat visat sig att många tobakshandlare har haft betalningsanmärkningar. Sådant påverkar också premiernas nivå, eller att vi rent av ska säga nej.

Urmakare, guldsmeder och golfbutiker har sedan tidigare svårt att teckna försäkringar. Enligt Dick Malmlund har flera handlare dessutom drabbats av så kraftiga höjningar av premierna att de kan tvingas lägga ner butiken.

– Kan man inte betala premierna får man inga lån. Sedan drar banken in checkkrediterna och då är det bara en tidsfråga innan butikerna måste slå igen, säger han.

Detta är ett utdrag ur en artikel i veckans pappersutgåva av Fri Köpenskap.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.266