23948sdkhjf
Logga in eller skapa för att spara artiklar
Få tillgång till allt innehåll på Fri Köpenskap
Ingen bindningstid eller kortinformation krävs
Gäller endast personlig prenumeration.
Kontakta oss för en företagslösning.

Kalk kan skydda mot cancer i tarmen

Kvinnor som äter kalkrik mat löper mindre risk att drabbas av tarmcancer.

Det visar en svensk undersökning. I den har 61 000 kvinnor följts under elva år och de har redogjort för sina matvanor.

Sammanställningen visar att den fjärdedel som hade lägst kalkintag i kosten betydligt oftare drabbades av tarmcancer än den fjärdedel som fick i sig mest kalk.

Enkäten visar att det inte behövdes någon hög konsumtion av kalk för att en skyddseffekt ska uppstå. Den fjärdedel som fick i sig mest kalk låg på i snitt 900 milligram per dag.

Kostrekommendation är 800 milligram, skriver Upsala Nya Tidning.

Kalk finns i mejeriprodukter, fisk och vissa grönsaker, exempelvis spenat och bruna bönor.

BREAKING
{{ article.headline }}
0.095