23948sdkhjf

Maten var farligare förr

Trots alla larm om akrylamid, dioxin och galna kosjukan har vi aldrig ätit mat av så hög kvalitet som nu, enligt en forskare i Uppsala. Maten förr var betydligt farligare att äta.

Mjölken späddes med vatten som innehöll tbc, bly och arsenik tillsattes maten för att få färger, trikiner fanns i fläsk och giftsvamp i säden säger Christina Fjellström , professor och måltidshistoriker vid Uppsala universitet, skriver Sydsvenska Dagbladet.

Enligt henne gör forskning, regler och kontroller att svensken kan känna sig mycket tryggare än förr. Dilemmat är snarare att de larm som kommer nu är svårare att sätta in i sitt sammanhang och gör att människor upplever tillvaron som hotfull. Akrylamiden är ett typexempel på ett sådant hot, som alltid funnits men uppdagats först nu med bättre undersökningsmetoder. Akrylamiden har funnits i maten så länge människor har bakat och stekt maten.

Risken med vår föda i dag är snarare att vi drar på oss vällevnadssjukdomar som diabetes och hjärtsjukdomar på grund av fel vald kost, menar Uppsalaforskaren.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063