23948sdkhjf

BBH lyfter Hartwall

Finländska bryggerikoncernen Hartwall ökade både omsättning och vinst påtagligt under första kvartalet.



Försäljningen steg med 41 procent till 196 miljoner euro, drygt 1,8 miljarder euro.

Vinsten före extraordinära poster och skatt ökade med 72 procent till 23,1 miljoner euro.

Det är i huvudsak den goda utvecklingen i det hälftenägda bolaget BBH, Baltic Beverage Holding, som bidrar till förbättringen. Bolaget, som driver bryggerier i det forna Sovjetunionen, samägs med Carlsberg.

Av Hartwalls totala omsättning kommer cirka två tredjedelar från BBH.

Koncernen tror att både vinst och omsättning kommer att öka under året och det beror främst på tillväxt i Ryssland och Ukraina.

Hartwalls styrelse och huvudägare beslutade i februari i år att säga ja till ett bud från brittiska bryggeriet Scottish/Newcastle. Köpet finansieras genom att Hartwalls aktieägare erbjuds aktier i det brittiska företaget.

Om affären går igenom beräknas kostnaderna för samgåendet uppgå till 8 miljoner euro och den posten kommer att belasta andra kvartalet.

Hartwall är ett av företagen som ingår i Fri Köpenskaps Nordiska Dagligvaruindex. Du hittar en länk till börskurserna, "Aktieindex", här till vänster. Den första tabell du når visar kurserna från de fyra nordiska börserna uppdaterade varje kvart. Via en länk längst ned på den sidan får du föregående dags stängningskurser.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063