23948sdkhjf

Köper upp Orkla-aktier

En okänd köpare har på kort tid blivit tredje största ägare i norska livsmedels- och mediakoncernen Orkla.

Köpen har gjorts genom en norsk filial till SEB. Kontot är nu ägare till aktier till ett värde av 1,8 miljarder norska kronor, drygt fem procent av aktiekapitalet.

SEB bekräftar att köpen gjorts för en klient eftersom filialen inte har rätt att handla aktier för egen del. Men för övrigt lämnar man inga uppgifter.

För ett par år sedan rådde stor turbulens i Orkla i samband med en maktkamp mellan Jens P Heyerdahl, som lett koncernen i många år, och stora aktieägare, bland annat Stein Erik Hagen, som ville ha en annan inriktning på Orkla. Då förekom också en stor aktiepost som till en början hade en okänd ägare. Till sist visade den sig tillhöra finansmannen Kjell Inge Røkke, en god vän till Heyerdal.

Källor som norska affärstidningen Dagens Næringsliv talat med tror dock inte att det är samme man den här gången.

- Men det kan vara något stort på gång, säger en analytiker som tidningen talat med.

Orkla är ett av företagen som ingår i Fri Köpenskaps Nordiska Dagligvaruindex. Du hittar en länk till börskurserna, "Aktieindex", här till vänster. Den första tabell du når visar kurserna från de fyra nordiska börserna uppdaterade varje kvart. Via en länk längst ned på den sidan får du föregående dags stängningskurser.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063