23948sdkhjf

Svensk mat dyrast i EU

Sverige är det dyraste landet i EU när det gäller priser på dagligvaror, enligt en undersökning som EU-kommissionen presenterade på torsdagen.

Sverige har de högsta matpriserna oavsett om momsen inkluderas eller inte i priset, enligt kommissionens undersökning, som på svenskt initiativ genomförs varje halvår.

I torsdagens undersökning framgår bland annat att Barillas spagetti kostar mer än dubbelt så mycket i Sverige som i Italien och läskedrycken Fanta kostar 90 procent mer i Sverige än i Nederländerna. Sverige pekas samtidigt ut som det dyraste landet i unionen när det gäller mineralvatten, chokladdrycker och tvättmedel. Enligt undersökningen är mineralvattnet mer än fem gånger dyrare i Sverige än i Spanien, berättar Aftonbladet.

Bakgrunden är komplicerad, men det handlar nog om att vi har för få leverantörer, att konkurrensen är för dålig, enligt handelsminister Leif Pagrotsky.

En annan tänkbar orsak är, enligt honom, att detaljisterna är för tätt knutna till vissa grossister, men att ändå det inte görs några övervinster inom den svenska livsmedelsindustrin.

Andra högprisländer inom unionen är grannländerna Danmark och Finland. De billigaste EU-länderna när det gäller dagligvaror är Spanien, Nederländerna och Tyskland.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079