23948sdkhjf

Butiksslarv kan höja köttpriserna

Butikernas slarv med ursprungsmärkning av nötkött kan leda till att Sverige flyttas till en sämre riskkategori när det gäller BSE. Det skulle betyda att vi måste börja masstesta djur till en kostnad av minst 120 miljoner kronor årligen.

– I första svängen blir det slakterierna som måste betala, men de tar ju ut detta någonstans. Det finns naturligtvis risk för att köttpriserna stiger, säger Åke Rutegård, vd för Köttbranschens Riksförbund.

Vid halvårsskiftet ska EU-kommissionen göra om den riskkategorisering från 2000, då Sverige som enda land hamnade i näst bästa klassen. Det innebär att vi slipper undan med 10 000 BSE-tester av nötkreatur årligen, förutom de 20 000 prov som tas på självdöda djur. Om Sverige degraderas måste vi vid slakt testa alla nötkreatur äldre än 30 månader, cirka 200 000 djur.

Oron för nedklassningen bygger på att EU-kommissionen vid tidigare inspektioner har kritiserat Sverige för slarv med ursprungsmärkning, men också för slakteriernas bristande hantering av riskmaterial.

– Vi har uppmärksammat våra medlemsföretag på det oerhörda allvaret i situationen, säger Åke Rutegård.

I slutet av maj kommer EU-kommissionen hit för att inspektera om reglerna efterlevs. Något det också finns oklarheter kring är vart det kött- och benmjöl som importerats till Sverige hamnat. Sedan 2001 är det förbjudet att ge kött- och benmjöl till nötdjur.

Artikeln är ett utdrag ur Fri Köpenskap nummer 20.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093