23948sdkhjf

Dubbelbemanning kan ge kortare öppettider

– Det blir svårt att få ekonomi i att hålla dubbelbemannat i alla butiker kvällstid. Om vi tvingas till det får vi ändra vår affärsidé som bygger på tillgänglighet, säger Thorbjörn Nord, chef för Pressbyrån.

Förra året stoppades ensamarbete på kvällar i en Pressbyrå på Frölunda torg i Göteborg. Våldet i butiken och i området hade ökat så pass att skyddsombudet ansåg att det var fara för personalens liv. Arbetsmiljöverket gick senare i stort på skyddsombudets linje.

Förutom dubbelbemanning blev konsekvensen att butikens stängningstider ändrades från klockan 23 till klockan 21. Dessutom installerades ett nytt butikslarm och personalen fick ett personligt överfallslarm vid hemgång.

Thorbjörn Nord berättar att de nu överväger att åter ha öppet till klockan 23. Frågan är bara om kundunderlaget är tillräckligt för att det ska vara lönsamt.

– Det här med att gå från enkelbemanning är en svår fråga. Att dubbelbemanna för att vi måste kommer att slå tillbaka på öppettiderna, säger han.

Han tror inte att det kommer att bli en lag mot ensamarbete kvällstid.

– Jag tror att det är svårt. Det är kanske inte en lagfråga utan snarare en arbetsmiljöfråga som bör avgöras från arbetsplats till arbetsplats.

Artikeln är ett utdrag ur Fri Köpenskap nr 20.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063