23948sdkhjf

Vitesföreläggande ogillades

Dålig hygien och undermålig egenkontroll vid Ginsten slakteri gav Livsmedelsverket merarbete och därmed rätt att ta ut en högre avgift av slakteriet. Däremot ogillades det vitesföreläggande verket riktat mot företaget av länsrätten i Uppsala.

Livsmedelsverket har tidigare beslutat om att dels kräva högre avgift då en assistent till besiktningsveterinären på platsen behövdes eftersom förhållandena vad avser ordning, rengöring och verksamhetshygien varit så undermåliga.

Efter att ha gjort flera oanmälda inspektioner fram till november 2001 lade så Livsmedelsverket ett vitesföreläggande i februari i år på 30 000 kronor per gång om företaget försummar att göra rent lokaler och utrustning varje dag, skriver ATL.

Ginsten slakteri överklagade båda besluten till länsrätten, men föreläggandet om högre avgift ansågs berättigat med hänvisning till förhållandena på slakteriet.

Däremot ogillades vitesföreläggandet då Livsmedelsverket inte ansågs ha ”uppenbar grund” att förelägga ett vite. Enligt länsrättens dom får vite föreläggas endast om det uppenbart behövs för att lagen ska efterlevas. Livsmedelsverket hade inte gjort någon ny inspektion innan föreläggandet, och besiktningsveterinären hade dessutom i sin kvartalsrapport konstaterat att förhållandena förbättrats.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.5