23948sdkhjf

Många ville köpa Hartwall

I förra veckan blev affären mellan familjen Hartwall, huvudägare till finländska bryggeriet Hartwall, och brittiska Scottish&Newcastle, S&N, klar.

Släkten Hartwall överlät 55 procent av aktiekapitalet och 85 procent av rösterna till S&N.

Hela Hartwall värderades av britterna till cirka två miljarder euro. Guldklimpen som britterna ville åt var hälftenägandet i baltiska bryggerikoncernen BBH. Den verksamheten värderades till 1,7 miljarder euro.

Därför var friarna många. Erik Hartwall berättar i en intervju i Helsingforstidningen Hufvudstadsbladet att Anheuser Busch, Heineken och South African Breweries, tre av de största bryggerierna i världen, var beredda att köpa Hartwall. Men lösningen med Scottish&Newcastle var den som passade familjen Hartwall bäst eftersom det inte ville ha något ”cash deal” alltså lämna branschen med en påse pengar.

Uppgörelsen med S&N innebär att Hartwalls aktier byts mot en stor post i det brittiska bryggeriet, drygt tolv procent. Näst störste ägaren har tre procent.

Att Carlsberg köpte Pripps, som äger andra hälften av BBH, skyndade på utvecklingen.

- När Carlsberg blev ägare i Pripps blev de så många gånger större än vi. Vår identitet hade kanske inte suddats ut, men vår förhandlingsposition skulle ha försvagats, säger Erik Hartwall till Hufvudstadsbladet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063