23948sdkhjf

Mycket mat importeras svart

Momsfusket vid import av livsmedel är vanligt. Varje år beräknas dagligvaror för en halv miljard kronor importeras utan att moms erläggs.

Enligt åklagare och polis som Dagens Nyheter talat med är det ett par stora grossistbolag som vid sidan av de stora och etablerade tar in mat utan att moms betalas.

De använder sig av ett system av bulvaner som betalar varorna kontant och momsfritt i exempelvis Tyskland eller Holland. De uppger momsregistreringsnummer (VAT-nummer) som antagligen är stulet eller går till bulvanens firma. Efter affären rapporteras köpet in till EU:s momsmyndighet. momsen ska betalas i mottagarlandet .

Det dröjer sedan sju till åtta månader innan de svenska myndigheterna kan se att någon moms inte betalts i Sverige . Det visar sig då att bulvanfirman inte kan betala några skulder, ofta saknar de till och med bokföring. Hittills har bulvanerna vägrat berätta vilka deras verkliga uppdragsgivare är.

Åklagare Christer Ström i Malmö säger till Dagens Nyheter att det blir svårt att stoppa svarthandeln med mat.

- Vi klarade av att stoppa handeln med guld och karusellhandeln med mobiltelefoner, men det här är något helt annat. Vi kommer inte att klara av det.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063