23948sdkhjf

Världens dyraste Läkerolask?

En 15-årig pojke ställs inför rätta i Halmstad, åtalad för att ha snattat en tablettask för åtta kronor. Hela rättsmaskineriet dras igång, och bara försvaret beräknas kosta 3 000 kronor.

Rättsprocessen blir en dyr historia för skattebetalarna, och det hör enligt förvånade straffrättsexperter till ovanligheterna att ett så här bagatellartat mål går till domstol. Enligt praxis och informella regler brukar fall med så unga gärningsmän och så små belopp skrivas av med hänvisning till ”okynne eller förhastande”, och polisen ger oftast rapporteftergift.

Hela historien började med att en butikskontrollant på Maxi stormarknad i Halmstad uppger sig ha sett 15-åringen, som strövade runt i butiken tillsammans med en tolvåring och en nioåring, stoppa på sig en Läkerolask, värd åtta kronor. Kontrollanten hävdar att 15-åringen vid ingripandet kastade ifrån sig tablettasken. Han och nioåringen togs in på ett kontor för utredning. Nioåringen började gråta och släpptes, men då 15-åringen nekade larmades polisen och rättsprocessen var i full gång.

Kammaråklagaren har nu väckt åtal mot 15-åringen för att ”olovligen med tillägnelseuppsåt ha tagit godis till ett värde av åtta kronor, vilket inneburit skada för målsäganden”, det vill säga miljonomsättande Ica Maxi i Halmstad.

Försvarsadvokaten uttrycker i Göteborgs-Posten sin förvåning över att åklagaren valt att prioritera ett sådant litet bagatellmål för andra grövre brott.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.047