23948sdkhjf

Harry syns i svensk spritstatistik

Harry, den norske tönten som turar till Sverige för att köpa billig sprit och mat, har börja synas på allvar i vår statistik. De norska alkoholköpen vid gränsen är så stora att den officiella svenska alkoholkonsumtionen måste korrigeras.

De fyra första månaderna i år har de norska över-gränsenköpen med vin och sprit tillsammans ökat med 63 procent, enligt färska beräkningar som publicerats i Aftenposten. Bara lättvinsinköpen har ökat med 104 procent jämfört med de fyra första månaderna förra året, den största ökning som någonsin registrerats.

Företrädare för de norska vinimportörerna uppskattar att utvecklingen, om den fortsätter, kommer att ha flyttat ut 7,5 miljoner liter vin från Systembolaget till norska konsumenter. Om man räknar in det som köps på liknande sätt från Danmark och tax-freeinköp närmar sig de av staten oregistrerade köpen 15 miljoner liter om året.

Systembolagschefen i Strömstad säger att gränshandelsvolymerna har blivit så stora att de påverkar hela den svenska totalförsäljningen och märks i statistiken över alkoholkonsumtionen. Systembolaget räknar med att cirka en – två procent av totalförsäljningen sker vid gränsen, något som nu tas med i de officiella beräkningarna.

Systemet i Strömstad har i Sverige fått ett slags erkänd stämpel som ”norsk” butik. Den har upplevt en försäljningsökning på 80 –90 procent under årets första månader.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063