23948sdkhjf
Logga in eller skapa för att spara artiklar
Få tillgång till allt innehåll på Fri Köpenskap
Ingen bindningstid eller kortinformation krävs
Gäller endast personlig prenumeration.
Kontakta oss för en företagslösning.

Stort intresse för forskning om akrylamid

I Europa ökar nu intresset för forskning kring akrylamid. Livsmedelverket hoppas därför att studier  ska kunna utföras inom ramen för EU:s forskningsprogram.

- Intresset blir större när man genomför nationella studier och ser att problemet faktiskt gäller de livsmedel som finns på hyllorna i landets livsmedelsbutiker, säger Leif Busk forskningschef på livsmedelsverket till Dagens Eko.



Studien kommer att inriktas på två frågeställningar: hur akrylamid bildas och epidemiologiska studier för att utröna risken för cancer.



Riskvärderingen är dock svår. Vad man säkert vet är att akrylamid orsakar kromosomförändringar i blodet på människor och att akrylamid orsakar cancer på försöksdjur.



Hur stor den faktiska risken är för människor kan dock bli svårt att bestämma.



- Sett till den totala risken för att få cancer är det ett litet problem, säger Leif Busk. Men i förhållande till tumörrisken i andra livsmedel som vi studerar kan det vara stort.

BREAKING
{{ article.headline }}
0.078