23948sdkhjf

Axfood anmält till konkurrensverket

Axfood Närlivs anmäls till Konkurrensverket för att ha sålt varor till priser under inköpspris och därmed ha utnyttjat sin dominerande ställning.

Anmälaren är Privab Grossisterna AB, en sammanslutning av elva privata grossister.


– Vi anser att Axfood har satt priser långt under det rimliga och vi vill därför få saken prövad, säger Per Hellström, vd för Privab.

Företaget startade för två och ett halvt år sedan och är verksamt i hela landet. Kunderna är när-, video- och spelbutiker samt tobakshandlare och skolor.


I anmälan till Konkurrensverket uppger Privab att det endast är deras kunder som har fått de låga erbjudandena från Axfood, inga andra.

– Det började för ett och ett halvt år sedan i Örebro där vi hade en grossist. I början av året spred det sig till Umeå där vi nyligen hade etablerat en enhet, säger Per Hellström.


Enligt Hellström handlar det om mellan 300 och 400 artiklar som Privabs kunder erbjudits till långt under marknadspris. Han pekar på exempel som lösviktsgodis från Cloetta Fazer med inköpspris på 46:90 per kilo som sålts till kunderna för 39:90. Coca-Cola har kunderna kunnat köpa för 9:80, där var inköpspriset 9:82, hävdar Hellström.

– Vi har åkt till Axfoods kunder och visat dem Axfoods utspel och de känner inte igen priserna.

I Örebro ledde den plötsligt ökade konkurrensen till att Privab fick stänga sin enhet för att undvika konkurs.

– De flesta av oss är nya företagare och har inte Axfoods kassakista. Vi får hoppas att vi har kondition att hålla ut tills Konkurrensverket fattar sitt beslut.


Axfood ska svara på anmälan till Konkurrensverket senast 14 juni.

Detta är en förkortad version av en artikel i veckans pappersutgåva av Fri Köpenskap.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078