23948sdkhjf

Minskad tid i kassan

Regeringsrättens dom mot Prisextra ger ringar på vattnet. I Sundsvall kontrollerade arbetsmiljö-inspektionen 71 butiker i förra veckan.

– Det vi kunde se var att många har tagit till sig det här med att minska tiden som personalen sitter i kassan, säger arbetsmiljöinspektör Elisabet Frisk.

De 71 butikerna kontrollerades på tre punkter: kassaarbete, arbetsmiljöarbetet i stort och anslutning till företagshälsovården.

Vad gällde kassaarbetet fick bara två av de undersökta butikerna anmärkning och krav på att ändra arbetssituationen.

– Det man kan se är att större butiker som ingår i en koncern eller kedja, har draghjälp av de centrala organen. Små butiker får göra hela jobbet själva. Det är tuffare för en ensam företagare att veta vad som måste göras och hur det ska genomföras.

Om situationen för kassapersonalen i Sundsvallsbutikerna fick gott betyg var det sämre bevänt med arbetsmiljön i stort. Av de undersökta butikerna var det 41 som inte fullt ut arbetade med att förbättra arbetsmiljön.

– Där har vi ställt krav på arbetsgivarna att de måste jobba med det. Och det ska göras kontinuerligt och systematiskt. Det får inte vara något man gör vid ett tillfälle och sedan aldrig mer, säger Elisabet Frisk.

Detta är ett utdrag ur en artikel i veckans pappersutgåva av Fri Köpenskap.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078