23948sdkhjf

Bäckström ny ordförande

Inge Bäckström, snart 50, är ny ordförande för Axfoods aktieägareförening. Han efterträder Claes Andersson, vd för Sabis.

Den nye ordföranden har gedigen erfarenhet från dagligvarubranschen. Från att ha varit handlare i Vänersborg många år klättrade han uppför karriärstegen och blev vice vd för D&D 1999. Den posten lämnade han för två år sedan när Axfood bildades. I dag är han vid sidan om ordförandeskapet konsult samt har olika styrelseuppdrag.


Aktieägarföreningens medlemmar består av cirka 250 aktiva och före detta köpmän. Tillsammans äger de runt 25 procent i Axfood. Själv är han god för 44 000 aktier, värda cirka 6,9 miljoner kronor.

Det stora innehavet gör aktieägarföreningen till en viktig maktfaktor.

– Hittills har makten suttit i vår kunskap, och vi upplever att man har lyssnat till oss, säger Inge Bäckström.

Han har inga storvulna planer för föreningen. Huvuduppgiften är att främja aktiens positiva utveckling. I det ingår att hjälpa till med nomineringarna till Axfoods styrelse.

– Det sitter mycket kompetens i handlarleden. Vi har ett antal träffar med ledningen med Mats Jansson i spetsen där vi tar upp olika frågeställningar. Dialogen har varit givande, vi räknar med att den fortsätter.

Är du nöjd med ledningen för Axfood?

– Man kan inte vara annat, aktien har ju utvecklats väl. Nu är bland annat Hemköp vitalt för bolagets kursutveckling, det är inte bra med volymtappet.

Detta är en förkortad version av en artikle i veckans pappersutgåva av Fri Köpenskap.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062